Mitä ADHD on?

ADHD on toiminnanohjaukseen ja tunnesäätelyyn liittyvä oireyhtymä, joka usein vaikeuttaa arjessa toimimista. Moni ADHD- ihminen on tottunut omaan arkeensa, mutta miettii usein, miksi toisilla ihmisillä asiat tahtovat sujua helpommin ja paremmin. ADHD- ihmiset usein ajelehtivat elämässään, päätösten tekeminen on vaikeaa tai ne tulee liian impulsiivisesti tehtyä. Usein ADHD-ihmisellä on ahdistukseen ja masennukseen liittyviä oireita, jotka eivät kuitenkaan katoa niitä hoitamalla. ADHD- ihmisen ahdistus on yleensä sisäistä levottomuutta ja lamaantumista, kun ”pitäis- asioita” on liikaa hoidettavana. Myös sosiaalisten tilanteiden haasteita esiintyy usein ADHD- ihmisillä, kun ei ole varma mitä pitäisi sanoa, miettii, mitä muut miettivät tai miten tilanteissa tulisi toimia. Usein myös voi tulla väärinymmärryksiä parisuhteessa/kaverisuhteissa tai esim. koulussa tai työpaikalla. Ulkopuolisuuden tunne on usein lapsuudesta lähtien ollut olemassa ja liian usein ADHD- ihminen kuulee tai kokee olevansa ”laiska” tai ”tyhmä”, myös vaativuutta itseään kohtaan löytyy usein.

ADHD voi vaikuttaa työkykyyn alentavasti ja työstä poissaoloja tulee uupumuksen vuoksi. Useasti adhd- aikuinen haluaisi tehdä osittaista työaikaa. ADHD myös vaikuttaa vuorokausirytmiin ja usein adhd ihmisen virkein aika sijoittuu iltaan. ADHD altistaa myös vaativuudelle työelämässä, työ voi viedä kaiken tarkkaavuuden ja työpäivän jälkeen ei saa oikein mitään aikaiseksi. Moni myös miettii, että vaikka kuinka tekee asioita, silti mikään ei tahdo valmistua ja määräajat puskee päälle. Keskeytykset myös voivat haitata tekemistä ja tekeminen jää kesken, sekä töissä että kotona. Tämä voi aiheuttaa itsetunnon haasteita ja huijarisyndroomaa. 

Jos miettii, että jokin osa ylemmästä sopii itseensä, niin kannattaa ehdottomasti varata aikaa ja tulla keskustelemaan, että olisiko kyseessä mahdollisesti ADHD tai voisiko muuten elämässä olevia asioita helpottaa.

Lisätietoa ADHD:n ilmenemisestä voi katsoa pitämistäni webinaareista, jotka löytyvät verkkokaupasta. 

Mielen Sekasotku

Mielen Sekasotku tarjoaa psykiatrisen sairaanhoitajan palveluita, erityisesti ADHD- ihmisille suunnattua neuropsykiatrista valmennusta ja lyhytterapiaa sekä ADHD- arvioita.

Sijainti

Osoite

Hallituskatu 21 2. krs
90100 Oulu